Η συμπλήρωση των 60 χρόνων από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής Παλαιού Φαλήρου (1964-2024) έδωσε μεταξύ άλλων και την ευκαιρία, με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, της προκήρυξης ενός Μαθητικού Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Δημιουργίας, με θέμα
«Ο Ναός της γειτονιάς μου,
το μεγάλο μας σπίτι».
Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τεσσάρων Δήμων της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης και συγκεκριμένα των Δήμων Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και Αργυρουπόλεως.
Στόχος αυτού του Διαγωνισμού ήταν η επικοινωνία με τους νέους, ώστε να τους δοθεί βήμα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, το τι σημαίνει να ανήκουν σε μια Ενορία, τι προσδοκούν από αυτήν, τι θέση έχει στη ζωή τους και πώς μπορούν κι εκείνοι με τη σειρά τους να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη ζωή της. Τα παιδιά ανέλαβαν να δημιουργήσουν έργα σε τρεις κατηγορίες, Ζωγραφικής (Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό), Ποίησης και Λογοτεχνίας (Γυμνάσιο και Λύκειο) και Φωτογραφίας (Γυμνάσιο και Λύκειο).
Για τις δημιουργίες τους κλήθηκαν να εμπνευστούν από την Ενορία τους βλέποντάς την μάλιστα όχι ως τόπο έξω από την καθημερινότητά τους, αλλά ως το «μεγάλο τους σπίτι», ως δηλαδή τον κατεξοχήν τόπο ασφάλειας, επικοινωνίας, κάλυψης των πνευματικών αναγκών τους, ανάπαυσης της ψυχής και μόρφωσης του ήθους τους, ως τόπο ενότητας, συνεργασίας, εθελοντισμού, ως τόπο όπου έχει ο καθένας τον ρόλο και τη θέση του. Να φανταστούν με άλλα λόγια την Ενορία ως μεγάλη Οικογένεια, όπου όλοι οι ενορίτες ως μέλη της Εκκλησίας που είναι, συμπάσχουν, συγχαίρουν, συνεορτάζουν και συμπορεύονται με κοινό προορισμό την Αιωνιότητα.
Δύσκολη πρόκληση, αλήθεια, ειδικά σε μια εποχή όπως η δική μας, που προωθεί τον ατομικισμό, την αποξένωση, την καχυποψία, τον υλισμό, την άρνηση κάθε πνευματικότητας. Τα παιδιά μας κλήθηκαν να υπερβούν στερεότυπα και προκατασκευασμένες απόψεις, να πλησιάσουν την Ενορία και να την κοιτάξουν με νέα μάτια, να προβληματιστούν, να οραματιστούν, να δημιουργήσουν. Ήταν για εκείνα μια σπάνια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους, να ληφθεί υπόψη η γνώμη τους και να αξιολογηθεί η δική τους οπτική πάνω σε ένα θέμα όπως η ενοριακή ζωή, που συχνά διαφεύγει της προσοχής ακόμη και των ενηλίκων. Ήταν η ευκαιρία τους να δράσουν μέσα από έναν άλλο ρόλο, πέρα από τους γνωστούς και συνηθισμένους, αυτόν του καλλιτέχνη – δημιουργού. Κι όλο αυτό μέσα στην ήδη απαιτητική καθημερινότητά τους, την κατάφορτη από μέριμνες και υποχρεώσεις, τουλάχιστον από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ήταν όμως παράλληλα και η αφορμή να γνωριστούν με τον Ναό και τα μέρη του, να μάθουν για τις δράσεις της Ενορίας και να συνειδητοποιήσουν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Θεός, που και μέσω των Αγίων Του κατευθύνει, φωτίζει, διορθώνει, εμπνέει, δίνει λύσεις, τακτοποιεί, εξομαλύνει, αναπαύει, ειρηνεύει, βοηθά.
Τα παιδιά μας λοιπόν ανταποκρίθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία! Με εκατοντάδες συμμετοχές, μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας έβαλαν τα δυνατά τους και με τον χρωστήρα, τον φακό ή το μολύβι αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με ευαισθησία, λυρισμό, ζωντάνια και αμεσότητα. Το έργο της κριτικής επιτροπής ανά κατηγορία ήταν πραγματικά δύσκολο, η συνολική εμπειρία όμως στάθηκε αλησμόνητη για όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς τους έγινε ξεκάθαρο ότι η νεολαία μας είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας και επομένως και η Εκκλησία επενδύοντας στους νέους έχει πολλά να περιμένει από αυτούς, τους ούτε λίγο ούτε πολύ, αυριανούς μας Αγίους! Ας ελπίσουμε λοιπόν ο εν λόγω Διαγωνισμός να αποτελέσει αφορμή για πιο ενεργή συμμετοχή των νέων μας στην Ενορία και στη μυστηριακή ζωή γενικότερα.
Έτσι όλοι μας θα βγούμε νικητές!